HVBS biedt nieuwe kansen voor wetenschappelijk onderzoek

n2-on-white-large_med

Het rondwormpje C. Elegans wordt in veel laboratoria gebruikt als modelorganisme voor wetenschappelijke studies. Het opkweken van dit wormpje is een tijdrovend proces, dat nu nog handmatig gebeurt.

Startup LabTIE heeft daarom de High Volume Breeder en Synchronizer (HVBS) ontwikkeld. “De HVBS biedt de mogelijkheid om rondwormpjes in een bioreactor te kweken en in hun levensstadia te synchroniseren”, legt Arno Millenaar van LabTIE uit. “Daardoor zijn de organismen straks sneller, in ongeëvenaarde hoeveelheden en van ongekende kwaliteit, beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.”

De startup LabTIE werd in 2014 opgericht vanuit de Wageningen Universiteit door Arno Millenaar en zijn zoon Bas uit Geffen. Het bedrijf richt zich op oplossingen om de productiviteit in laboratoria te vergroten. De HVBS is één van de producten die LabTIE, in samenwerking met een aantal andere partijen aan het ontwikkelen is. Het apparaat biedt enorme kansen voor onderzoeksinstituten en wetenschappers.

Vitaliteit
Arno Millenaar: “De HVBS zorgt er niet alleen voor dat er sneller grotere hoeveelheden C.Elegans kunnen worden gekweekt. De rondwormpjes hebben ook een hogere vitaliteit. Onderzoekers gebruiken nu nog loog om de organismen te synchroniseren en dit heeft een negatieve uitwerking op de vitaliteit van de wormpjes. De HVBS biedt de mogelijkheid om de organismen te synchroniseren zonder gebruik te maken van chemicaliën. Met name de verbeterde synchronisatie in combinatie met grote hoeveelheden maakt de toepassing van dit belangrijk modelorganisme mogelijk in wetenschappelijk onderzoek, waar dit tot op heden niet of slechts op beperkte schaal mogelijk is. De HVBS maakt daarmee een ruimere inzet van C. Elegans mogelijk in zowel wetenschappelijk onderzoek alsook bij het wettelijk voorgeschreven testen van stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen en additieven. Behalve de aanzienlijke kostenvoordelen en nieuwe mogelijkheden, wordt het op termijn bovendien mogelijk om het gebruik van proefdieren bij diverse onderzoeken drastisch te reduceren.”

Prototypes
Potentiële gebruikers van de HVBS zijn onder meer nationale en internationale universiteiten en onderzoeksinstellingen, die actief zijn in de Food & Agro, (Bio)Pharma en Biochemie. Uit marktonderzoek blijkt volgens de Brabantse ondernemer dat veel universiteiten en onderzoeksinstellingen op zoek zijn naar een technologie met de mogelijkheden van de HVBS. “De meeste mensen die we hebben gesproken zijn erg enthousiast. Een aantal van hen is zelfs zo enthousiast dat ze al aan de slag willen met een prototype.Twee van de prototypes worden geplaatst bij ERIBA in Groningen en het Hubrechts Instituut in Utrecht. Onderzoekers professor Ellen Nollen en professor Rik Korswegen gaan de apparaten voor ons testen en meehelpen om specifieke protocollen te schrijven. Deze protocollen zijn straks ook beschikbaar voor toekomstige gebruikers van de HVBS. In september 2016 volgt dan een grotere bèta test, met prototypes die behalve in Nederland ook in Engeland en de Verenigde Staten worden geplaatst. In 2017 willen we vervolgens de eerste verkochte apparaten produceren en uitleveren.”

Accelereren
OndernemersLift+ heeft samen met onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de Universiteit van Wageningen en Applikon een financiering verstrekt aan LabTIE. Millenaar noemt deze bijdragen van essentieel belang om de HVBS op de markt te kunnen brengen. “Met deze middelen kunnen we dit proces accelereren en blijven we op schema om de HVBS in de loop van volgend jaar op de markt te kunnen brengen.” (Bron: www.ondernemersliftplus.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *